29 de març del 2007

Cronica de la xerrada "què s'amaga darrere el TAV?"

Dijous 15 de març al vespre, després de superar en els últims dies diverses traves perquè des de Can Fabra, i des de l'Anjuntament de St.Andreu, se'ns deixés un espai públic com és la sala d'actes de la biblioteca, a l'Assemblea de Joves de La Sagrera i St.Andreu, vam poder realitzar finalment aquest acte de la campanya cítica sobre el TAV que duem a terme des de La Trinxera.

Som conscients que les nostres activitats molesten a les institucions suposadament demòcrates del nostre poble, perquè canalitzem la nostra lluita juvenil en assenyalar els culpables del capitalisme, la opressió nacional i el sexisme que assetgen les nostres vides, i perquè creiem en la construcció d'una societat comunista realment justa. I és per això que denunciem les dificultats que hem tingut per poder utilitzar aquest espai municipal, que ens han molestat,i molt.

Unes 22 persones es disposaven a escoltar què teníem a dir-hi nosaltres i un autèntic expert del tema Miquel Amorós sobre el Tren d'Alta Velocitat. Una noia de l'Assemblea de Joves va repassar amb claredat les conseqüències que durà al nostre entorn local, la construcció de l'estació del TAV a La Sagrera; pisos (encara!) més cars, precarietat laboral, oci consumista, trencament del teixit social, etc... Una exposició que hem fet il·lustrava amb plafons a les parets aquests arguments pels quals rebutgem aquest model de transport elitista.

Com deia Miquel Amorós és un tren que només beneficia a la classe dirigent, els executius, que el substituïran pel Pont Aeri en els seus viatges de negocis.

L'escriptor ens va fer fixar en els canvis socials,ambientals, culturals i polítics que el TAV durà a Barcelona. I reflexionava sobre el fet que els centres d'acumulació de capital són ara les ciutats turístiques, que substitueixen els antics Sant Andreu i La Sagrera obrers i populars. Explicava que l'energia utilitzada pel tren serà l'Alta Tensió que destruïrà en forma de línies elèctiques part de la nostra terra i la salut dels seus habitants. Ens va parlar també de com condiciona la política urbanísitica de l'Ajuntament els espais de vida social dels pobles i barris i la seva gent; els malanomenats llocs públics són en realitat espais "neutres" ja que les persones hi transiten, però no s'hi relacionen entre elles, donada la pèrdua de relació veïnal i humana que fomenta el capitalisme. Un exemple és el "parc linial" (calaix de formigó) que cobrirà les vies del TAV.

Finalment Amorós va incloure aquest projecte dins el "terrorisme tecnològic", que unes institucions, que va qualificar de despòtiques, ens venen com a progrés. Un aplaudiment donava per acabada la xerrada.

Des de La Trinxera, agraïm l'interès de tothom qui va venir i a més animem a tots els i les joves a participar de l'Assemblea...Perquè si el present és lluita,el futur és nostre!


"La misèria,la opressió i el tren tenen un color polític" (Miquel Amorós)