28 de març del 2007

Comunicat de creació de La Trinxera

La Trinxera, l'Assemblea de Joves de La Sagrera i Sant Andreu, ens hem creat amb l'objectiu d'aglutinar en un col·lectiu al jovent crític de Sant Andreu i La Sagrera per promoure accions enfocades en les problemàtiques que patim els i les joves intentant identificar-ne les causes i actuar-hi en contra.

Parlem de problemàtiques juvenils perquè;

- Paguem 1000 euros de matrícula a una universitat pública.

- Paguem el que en diuen transport públic a un preu suposadament assumible.

- Cobrem 4 euros l'hora en un contracte temporal i en unes condicions precàries.

- No podem independitzar-nos pels preus especulatius de l'habitatge. Com es pot pagar el lloguer d'un pis, compartit, a 300 euros, cobrant-ne 400?

- No podem veure una pel·lícula en català a un cinema dels Països Catalans, ni fer totes les classes a un institut de Barcelona en català, com a molts altres pobles.

- Ens sentim discriminats i discriminades pels cànons de bellesa imposats que ens volen convertir en objectes sexuals.

- Un noi o una noia jove i immigrant se sent enganyat davant el suposat benestar del primer món i se sent indefens davant el racisme amb què és tractat a la suposada cultura d'acollida.

Tot plegat és degut al món capitalista en que vivim, i en concret del neoliberalisme, davant dels quals els mecanismes polítics i les estructures democràtiques, els Ajuntaments i la Generalitat, impulsen reformes i lleis amb la intenció de conformar l'opinió pública, però sense cap mena d'interès per voler acabar amb les relacions capitalistes i neoliberals de les quals es beneficien. És a dir, posen pedaços a les profundes desigualtats i injustícies perquè la societat no exploti. Com per exemple la construcció de pisos de protecció oficial, dels que se'n beneficia poquíssima gent i toquen per sorteig. Són habitatges més barats, però que no acaben amb l'especulació, i mentres les immobiliàries i les constructores es fan d'or, per a la gent jove independitzar-nos és un impossible. Per això, ens sentim enganyades davant la falsedat democràtica que ens necessita cada quatre anys i davant les eines institucionals, com el Consell de la Joventut de Barcelona, que no ens serveixen com a mitjà d'expressió ni permeten solucionar definitivament les problemàtiques del jovent.

Arran d'això, han sorgit a barris i viles d'arreu dels Països Catalans, iniciatives per combatre des de moviments populars i alternatius el joc polític actual. Aquestes proposen un canvi de valors, idees i maneres de fer, per fer front a les ofensives que rebem, i davant les quals es planteja una resposta organitzada. Per exemple, col·lectius d'estudiants que han denunciat la presència d'empreses bèl·liques dins la universitat pública; Grups antipatriarcals que intenten treure el carrer com i perquè ens sentim discriminades les dones o els gais i les lesbianes, i altres Assemblees de barris que reivindiquen espais socials i populars per ubicar les seves festes majors.

Seguint l'exemple d'aquests col·lectius, i tants altres de l'esquerra independentista i dels moviment socials, l'Assemblea de joves de La Sagrera- Sant Andreu hem decidit dur a terme aquestes lluites a nivell social mitjançant els recursos propis i l'autogestió. Així mateix ens incloem dins la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) perque creiem que alhora cal dur una feina a nivell nacional per anar teixint un moviment fort i organitzat.

La primera campanya que hem engegat vol denunciar el model de barri imposat per l'arribada del TGV i tot el que comportarà, com per exemple, la precarietat laboral, la imposició de models d'oci, el trencament de teixit social dels barris i una major especulació de l'habitatge.

Altres projectes a llarg termini són reivindicar espais per els i les joves, o bé, alliberar-ne; sensibilitzar els jovent del barri davant tots els problemes que ens afecten com a joves de la classe treballadora catalana. I fer entendre les nostres inquietuds, mitjançant l'encartellament, pancartes, organitzant festes reivindicatives i populars i altres campanyes que puguin sorgir sobre problemàtiques concretes de Sant Andreu i La Sagrera.

L'assemblea neix amb l'objectiu de fer front a aquestes amenaces que ens afecten dins de l'àmbit local, desvinculant-nos de les opcions institucionals. I per això ens emmarquem dins de l'alternativa socialista com una eina per desintegrar les desigualtats i opressions actuals. Opressions que també s'exerceixen a nivell nacional i que en l'àmbit dels Països Catalans es reflecteixen en la discriminació social de la llengua i la negació d'una unitat cultural popular. Per tant, també defensem el socialisme com una garantia pel dret a l'autodeterminació dels pobles i l'alternativa a construir a partir de ja, una societat sense estructures socials que ens discriminen, a través d'un canvi de valors.

Som conscients que sinó ens queixem, sinó ens organitzem, sinó compartim la il·lusió i la certesa que amb la lluita des de les bases populars trencarem amb un món injust, mai tindrem un futur digne com a persones, com a classe treballadora i com a poble. Sinó ens rebel·lem ara i aquí qui ho farà? Per això seguirem endavant fins a aconseguir la independència i el socialisme!


Perquè si el present és lluita... el futur es nostre!